Arhangel

12.09.2007., srijeda

Mi 'Rvatine i naš BB

Arhangel je upravo bio pomislio da je na drugim blogovima i ostalim medijima sve već rečeno i da bi bilo suvišno dodavati nešto drugo ili ponavljati drugim riječima sve već izneseno. Pa ipak, nije mogao a da i on sam ne napiše par umotvorina, ako se kome svide... Dakle, draga djeco, Big Brother je na tapetu. Opet.
Već smo bili u nekim postovima vezanima za prohujalu kalendarsku godinu o ovom reality showu napisali puno toga. Naravno, Big Brother i nije ništa drugo nego zadovoljavanje naše iskonske želje za zavirimo u živote drugih do najsitnijih i najbizarnijih detalja, sve do njihove intime, dakako. Kroz sve to tražimo u životima promatranih one sadržaje, vrednote, grijehe i propuste koje zapravo i sami živimo, sve kako bismo rekli duši svojoj: Nisu oni ništa bolji od mene! U pomalo patološkoj želji za detaljima tuđe intime viđenima kroz oko Big Brothera, priželjkujući one perverzne, i sami ispunjamo vlastite podsvjesne želje koje si u svakodnevnom životu i ne želimo priznati. Na taj način protagonisti Big Brother kuće postaju sredstva za ostvarivanje naših vlastitih tajnih želja i voajeri kakvi se mi sami ne usuđujemo biti..., a tako bismo htjeli u nekom drugom vremenu, prostoru, životu.
Ove godine po četvrti put za redom pratimo tromjesečnu trakavicu nečije dobrovoljne zatvorenosti u četiri zida drečavo uređene kuće - studija u nekom zagrebačkom predgrađu. Ne treba ni podsjećati kakvim smo sve glupostima bili izloženi prateći taj show proteklih sezona. Najbolje vrednovanje svakog od natjecatelja uslijedilo je nakon što su protekle sezone bile završene. Pokazalo se, odreda, da je njihov tromjesečni boravak u BB kući bio jedna velika gluma i ništa više. I to prilično loša gluma, svojstvena dijalozima u hrvatskim sapunicama. Nakon svake od proteklih sezona akteri showa netragom su nestali iz medijskog prostora: Krešo je završio na heroinu, ona mala plava fufica se požurila fotografirati za Playboy, pobjednici su trošili novac na partyje i slične gluposti, netko je nastavio raditi u kafiću, ona Kubanka i dalje prodaje odjeću na štandu turistima iz Češke... Sve u svemu, protagonisti Big Brothera iz proteklih sezona pokazali su se potpunim looserima. Bijahu zaista zvijezde. Ali padalice, koje čim ih uočiš samo na trenutak na noćnom nebu, odmah nestanu.
I ove se godine u BB kući skupila svita mladih ljudi koji u vlastitim životima nemaju pametnijeg posla od prenemaganja i glumatanja pred kamerama i jedni pred drugima. Ponovno je riječ o istom stereotipu Big Brother natjecatelja. Kriteriji su: dobar izgled, njegovano tijelo, financijska potkovanost, figa u ruci i rupa u glavi. Baš se pitam je li sin bivše Hajdukove odvjetnice Doris Košta tamo upao slučajnim odabirom, iskazanim talentom ili materinim novcem! Svi se furaju na sport, mahom ekstremni, široki raspon osobnih interesa, otvorenost, spontanost, sve im je super i sve im je za pet. Svi su, ono kao, ekipa, puni ljubavi i razumijevanja, a zapravo bi svi jedni drugima zabili nož u leđa da se dokopaju tog milijuna na kraju.
Big Brother scenaristi ove su godine ipak izišli iz uobičajene šablone. Tako je jasna namjera provociranja i BB stanara i privlačenja gledateljstva u izboru jednog od natjecatelja otvoreno homoseksualne spolne orijentacije. Tip, k tome, ima izrazite manire, pokrete, geste i način hoda koji bismo u žargonu smjesta nazvali «pederskim». Nesumnjivo je da je upravo izbor toga momka (mislim da se zove Hrvoje) bio najbolji potez BB producenata jer su u takvom profilu stanara prepoznali medijski magnet za gledateljstvo. Za sada se čini da je takav potez bio pun pogodak jer su se svi mediji raspisali o tom Hrvoju kao da je čovjek s nekog drugog planeta. I nemali broj blogera mu je posvetio svoje stranice. Druga je stvar kako će taj tip podnijeti život u BB kući u kojoj bi ga muški dio populacije, da nisu pred kamerama i da nije lova u pitanju, vjerojatno otpilio brzinom svjetlosti busajući se u prsa svojom zdravom «muškošću». baš se pitam bi li se ta ekipa s tim homoseksualcem družila u svakodnevnom životu! Tko zna, moža Hrvoju upravo kamere čuvaju integritet. Što li će biti s njim kad jednom iziđe iz te kuće i nastavi uobičajeni život. Neka pokuša doći na Thompsonov koncert?! U Sinj, Imotski ili Gospić, primjerice?! Nesumnjivo je Hrvojeva pojava u BB kući najveće iznenađenje ovog showa do sada, izuzev pobjede Roma Hamdije u drugoj sezoni. Bez obzira na sve, želimo mu sreću u g...ima u koja se uvalio.
«Pa kakve smo mi to 'Rvatine kad nam u BB kući šetaju pederi i pobjeđuju Cigani?! Sakloni Gospeissova Sinjska i Solinska!», čuje se ovih dana. Eto, takve smo mi «'Rvatine».

<< Arhiva >>